#

Het Jaartallenleven

Het Ontstaan


Het Jaartallenleven van Leuven, ook wel de jaartallen genoemd, is een oude Leuvense traditie. Zij vormen een vaste waarde in het leuvense verenigingsleven en doen jaarlijks een oproep naar nieuwe leden, namelijk alle mannen die dat jaar 39 jaar geworden zijn. Hen wordt gevraagd om deel te nemen en mee in het Jaartallenleven van Leuven te stappen.

De jaartallen bestaan uit verschillende vriendenkringen die gevormd worden uit mannen die geboren zijn in hetzelfde jaar. Elk jaar wordt een nieuwe vriendenkring opgericht door nieuwe leden die 40 jaar gaan worden. Deze vriendenkringen organiseren samen activiteiten tussen hun 40ste en 50ste jaar om dan tot een grote viering uit te monden op hun 50ste verjaardag. Ook na hun 50ste jaar blijven de groepen verder bestaan.

Het unieke van het Jaartallenleven bestaat erin dat jaarlijks een nieuwe vriendenkring wordt opgericht louter op basis van het gemeenschappelijk geboortejaar, met uitsluiting van om het even welk beletsel van sociale, politieke, godsdienstige of filosofische aard. Niet steeds aanwezig kunnen zijn en niet actief deelnemen aan alle organisaties vormt geen belemmering en wonen of geboren zijn in Leuven is ook geen vereiste.

Na de opname in 2009 in de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen, erkende UNESCO in 2011 het Jaartallenleven van Leuven door het op te nemen op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Levensloop


Als de nieuwe vriendenkring wordt opgericht zijn de mannen 39 jaar en zijn zij het 'Stichtend' jaartal.

Elk nieuw jaartal kiest een eigen embleem, vlag en kostuum. Deze vormen een historische informatiebron over de evolutie van de jaartallen en onze samenleving. Tussen hun veertigste en vijftigste organiseren de toegetreden leden allerlei activiteiten in het Leuvense om uiteindelijk hun vijftigste verjaardag met veel luister te vieren.

In het jaar van de 40ste verjaardag wordt het jaartal officieel en wordt het jaartal een actief jaartal genoemd en zijn zij ook het 'Opkomend' jaartal.

Ze zullen dan in hun actieve periode (die 10 jaren duurt) de voorbereidingen treffen om hun 50ste verjaardag (het Abraham worden) te vieren tezamen met alle andere jaartallen tijdens de Abrahamhuldiging en de Festivaldag der Jaartallen in september.

Op hun 50ste worden ze dan het 'jubilerend/feestvierend' jaartal, en zijn zij ondereel van de Semi Actieve jaartallen.

Blok/Peters


De nieuwe jaartallen worden begeleid door hun 'peters' die 10 jaar ouder zijn, dit is de traditie van het 'Blok'. Een 'Blok' is een opeenvolging van jaartallen die 10 jaar van elkaar verschillen. Blok 3 is het blok van de jaartallen 73, 63, 53, 43, 33, 23 enz ...

Na het 10de jaar treden de leden als ze 50 geworden zijn toe tot de Abrahams, wat niet wil zeggen dat de vriendenkring ophoudt met bestaan. Van volslagen vreemden, bij de stichting, zijn ze ondertussen vrienden voor het leven geworden. Zij helpen op hun beurt een nieuwe vriendenkring die opgericht wordt en geven daarna de fakkel door aan hun nieuwe 'petekinderen' die 10 jaar jonger zijn.

De Marraines


De jaartallen zijn in principe uitsluitend een zaak van mannen. Dit neemt niet weg dat, waar mogelijk, vrouwen betrokken worden bij de activiteiten en hun medewerking ten zeerste geapprecieerd wordt.

Met de 'Marrainen' (ontstaan met de 'Mannen van 1906') is het vrouwelijk element ook aanwezig binnen deze vorm van verenigingsleven. Het aantrekken van een 'Marraine' is weliswaar geen verplichting. Zij staat voornamelijk centraal bij de georganiseerde sociale activiteiten, meer bepaald de 'Speciale Kinderdag Arthur Dewit' met Leuven Kermis, voor de minderbedeelde kinderen uit de Leuvense instituten.


De Raadskelders


De Raadskelders in het stadhuis zijn te bezoeken de 1ste zaterdag van de maand, zij zijn belangrijk voor de visibiliteit van het Jaartallenleven. Hier geven de Mannen van het Jaar zelf uitleg over hun werking en wordt een deel van de collectie van de Jaartallen (deel kaders, foto’s, vlaggen, kostuums) permanent gepresenteerd. In de Raadskelders is er voor Leuvenaars en toeristen een elektronisch infopunt dat informatie geeft over de Jaartallen in 5 talen. Bovendien kan er op naam gezocht worden naar figuren op de foto’s.

De raadskelders zijn momenteel niet toegankelijk wegens renovatie van het historische stadhuis waar ze deel van uitmaken.


Het Koninklijk Verbond der Jaartallen


verbond

Het Koninklijk verbond der jaartallen is het overkoepelende orgaan van meer dan 50 vriendenkringen die er momenteel zijn, dus zowel van de actieve als niet actieve jaartallen. Zij hebben een coördinerende rol en hebben als doel de samenwerking te bevorderen tussen de jaartallen.


Het Koninklijk Verbond Der Jaartallen

Paginas:

#
De Mannen Van 73

Wie Zijn wij ?

#
Het Jaartallenleven

Een unieke verenigingsvorm in Leuven

#
De Reuzencultuur

Lokale oude folklore in onze streken.

#
De Fiere Margriet

Een prachtige legende van Leuven